Restaurant reno: quick and easy

A designer friend of mine contacted me a few weeks ago.  She was helping a restaurant owner do a low budget renovation in one area of his restaurant.  The reno didn’t involve tearing down anything or relocating booths.   This was strictly a cosmetic update.  The booths were a red orange in color and they were permanent.  So, how was I going to integrate that color into the new visual overhaul?

Being that this restaurant is Italian, we were going for an Italian appearance in the takeout area.  The designer chose a  Benjamin Moore warm honey wall color for the background in a matte finish.  She was also adding a few decorative hanging pieces that I had to work around.  Plus, I was to pick up the dark red and dark green colors from the dining room  So, I had red -orange booths, a warm honey background, some additional sculptural elements and dark red and dark green to incorporate into the final outcome.

After showing the restaurant owner my portfolio, he liked brick breakaways  (where walls look like they are cracking and revealing bricks) and grapes.  This would be the subject matter of my handpainted art.  The designer showed me where the sculptural elements were going to be installed.  I like when project elements like this create a matrix.  It’s a matter of fitting all the additional pieces into place to make the puzzle complete.

I drew grape vines and grapes on the upper portion  of the walls and had them cascade over strategically placed breakaways.  I measured where the sculptural elements were going to be installed and made sure the design fit accordingly.  I was going to incorporate the reddish orange and dark green  into the grape leaves and make the grapes dark red.  The designer wanted light bricks.  I chose neutral colors from Benjamin Moore that would work with everything else.

The interior of the takeout area of this Italian restaurant was given a new look with paint.
A closeup of the updated look by Artworks by Marcine
another view of the visual update by Artworks by Marcine

Voila!  It all fit into place, just like the pieces of a puzzle.  The result was a warm inviting space on a low budget.